Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

ΑΝΤΛΙΕΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

 ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΓΕΙ ΘΕΡΜΑΝΣΗ

Δωρεάν ενέργεια από το περιβάλλον.

 Συνήθως θερμική ενέργεια μπορεί να ληφθεί από μια ενεργειακή πηγή, μόνο όταν η θερμοκρασία της πηγής αυτής είναι υψηλότερη από την θερμοκρασία του περιβάλλοντός της.
Για παράδειγμα, η φλόγα του καυστήρα ενός λέβητα κεντρικής θέρμανσης.
 Ένα μέσο μεταφοράς ενέργειας - συνήθως το νερό - ρέει μέσα στην ενεργειακή πηγή και απορροφά ενέργεια από αυτήν, λόγω της μεγάλης θερμοκρασιακής τους διαφοράς.
Ουσιαστικά δηλαδή, η θερμική ενέργεια μεταδίδεται από το θερμότερο προς το ψυχρότερο μέσο.
Η ενέργεια η οποία μεταδίδεται από την φλόγα του καυστήρα προς το νερό, μεταφέρεται στην συνέχεια μέσω των σωληνώσεων προς τα θερμαντικά σώματα, όπου και αποβάλλεται προς το περιβάλλον του δωματίου.
Η τεχνολογία των αντλιών θερμότητας βασίζεται πάνω στο ίδιο φυσικό φαινόμενο.
Η μόνη διαφορά είναι η ενεργειακή πηγή - η ενέργεια από το περιβάλλον αντί της φλόγας του καυστήρα. Ομως η ενέργεια από το περιβάλλον δεν διατείθεται σε τόσο υψηλές θερμοκρασίες.
Το μέσο μεταφοράς ενέργειας πρέπει να είναι ψυχρότερο ώστε να υπάρχει ακόμα η απαιτούμενη θερμοκρασιακή διαφορά.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χρησιμοποιούμε ειδικό ψυκτικό υγρό αντί για νερό, για την μεταφορά της θερμικής ενέργειας.
Το ψυκτικό υγρό απορροφά ενέργεια από το περιβάλλον και η αντλία θερμότητας αναλαμβάνει, μέσω του θερμοδυναμικού της κύκλου, να ανυψώσει την ενέργεια αυτή σε ένα υψηλότερο θερμοκρασιακό επίπεδο ώστε να είναι κατάλληλη για την θέρμανση του κτιρίου.
Η αρχή λειτουργίας της, θυμίζει αυτήν του ψυγείου.
Μόνο που η αντλία θερμότητας προσφέρει θέρμανση (και ψύξη αν απαιτηθεί).

Η αντλία θερμότητας εκμεταλλεύεται την ηλιακή ενέργεια που είναι αποθηκευμένη στο περιβάλλον μας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, πρακτικά να εκμεταλλεύεται μια αστείρευτη ενεργειακή πηγή.
Τρείς τρόποι χρησιμοποιούνται, για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα:
  1. Η απορρόφηση ενέργειας από τον περιβάλλοντα αέρα,
  2. Η χρήση του εδάφους ως τροφοδότη ενέργειας, 
  3. Η εκμετάλλευση των υπόγειων υδάτων ως ενεργειακή πηγή.
Αυτές οι τρείς αντίστοιχα, κατηγορίες αντλιών θερμότητας, δίνουν την δυνατότητα σε κάθε είδους κατοικία, να χρησιμοποιήσει το περιβάλλον για την θέρμανσή της.



 Ο ενεργειακός κύκλος

Η αντλία θερμότητας απορροφά θερμότητα από το περιβάλλον, στέλνοντάς την προς την εγκατάσταση θέρμανσης.
Η διαδικασία γίνεται ως εξής:
 Ένα ψυχρό, υγρό ψυκτικό μέσο διοχετεύεται μέσα στον θερμικό εναλλάκτη (εξατμιστής)της αντλίας θερμότη τας. Εκεί παραλαμβάνει θερμότητα από το περιβάλλον, και εξατμίζεται. Το ατμοποιημένο πλέον ψυκτικό μέσο, οδηγείται τώρα στον συμπιεστή, όπου και συμπιέζεται αυξάνοντας όχι μόνο την πίεσή του αλλά και την θερμοκρασία του. Επειτα ένας δεύτερος θερμικός εναλλάκτης (συμπυκνωτής) διοχετεύει την θερμική ενέργεια του ψυκτικού μέσου προς την εγκατάσταση θέρμανσης, ψύχοντας και υγροποιώντας ταυτόχρονα το ψυκτικό μέσο. Τέλος το υγροποιημένο ψυκτικό μέσο, ρίχνει την πίεσή του περνώντας μέσα από μιά βαλβίδα εκτόνωσης, και ο κύκλος ξεκινά από την αρχή.

ΑΡΧΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΑΝΤΛΙΑΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ


1.Ένα ψυχρό, υγρό ψυκτικό μέσο, οδηγείται μέσα στον θερμικό εναλλάκτη (εξατμιστής) της αντλίας θερμότητας. Εκεί το ψυκτικό μέσο απορροφά θερμική ενέργεια από το περιβάλλον, λόγω θερμοκρασιακής διαφοράς. Εξαιτίας αυτής της απορροφούμενης ενέργειας το ψυκτικό μέσο ατμοποιείται.

2.Τ ο ατμοποιημένο ψυκτικό μέσο, συμπιέζεται μέσα στον συμπιεστή. Αυξάνοντας την πίεσή του, αυξάνει ταυτόχρονα και η θερμοκρασία του.

3.Ένας δεύτερος θερμικός εναλλάκτης (συμπυκνωτής) μεταφέρει την θερμική αυτή ενέργεια προς το σύστημα θέρμανσης, καθώς το ψυκτικό μέσο ψύχεται και υγροποιείται.

4.Η πίεση του υγρού πλέον ψυκτικού μέσου μειώνεται μέσω της βαλβίδας εκτόνωσης, και η διαδικασία ξεκινά από την αρχή.




 


Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

ΣΧΕΔΙΟ ΛΕΒΗΤΟΣΤΑΣΙΟΥ ΜΕ BOILER

ΠΟΛΥΣΤΡΩΜΑΤΙΚΟΣ ΣΩΛΗΝΑΣ VALSIR MIXAL

Στους πολυστρωματικούς σωλήνες Mixal τα πλεονεκτήματα των μεταλλικών σωλήνων προστίθενται σ’ αυτά των πλαστικών σωλήνων με αποτέλεσμα τα σημεία που ο ένας σωλήνας μειονεκτεί να καλύπτονται από τον άλλο.
Τα μειονεκτήματα των μεταλλικών σωλήνων όπως: διάβρωση, οξύτητα, επικαθήσεις, δυσκαμψία,βάρος, υψηλές απώλειες φορτίου, εξαλείφονται με την παρουσία του δικτυωμένου πολυαιθυλενίου PE-X.
Τα μειονεκτήματα των πλαστικών σωλήνων, όπως: διαπερατότητα στα αέρια και στις υπεριώδεις ακτίνες, υψηλή θερμική διαστολή και αστάθεια, εξαλείφονται με την παρουσία του στρώματος αλουμινίου.

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΛΕΒΗΤΑ ΞΥΛΟΥ FOKOLUS

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΞΥΛΟΛΕΒΗΤΑ ΜΕ ΕΛΕΓΧΟ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ
ΜΕΣΩ ΧΕΙΡΟΚΙΝΗΤΗΣ ΑΝΑΜΕΙΚΤΙΚΗΣ ΒΑΝΑΣ.  

Συστήνεται η τοποθέτηση εμβαπτιζόμενου υδροστάτη κάτω ορίου, ώστε η ενεργοποίηση του κυκλοφορητή του συστήματος Pi να γίνεται μόνο όταν η θερμοκρασία του λέβητα ξεπεράσει τους 65οC ελάχιστη θερμοκρασία. Ο ίδιος υδρστάτης, απενεργοποιεί τον κυκλοφορητή του συστήματος όταν η θερμοκρασία πέσει κάτω από αυτό το όριο ώστε να προστατεύεται ο λέβητας.
Ετσι αποφεύγεται η δημιουργία συμπυκνωμάτων στο εσωτερικό του.


ΣΥΜΒΟΛΑ:
Pr=Κυκλοφορητής
VM=Αναμεικτική βάνα
Pi=Κυκλοφορητής θέρμανσης
VE=Ανοιχτό δοχείο διαστολής
IR=Εγκατάσταση θέρμανσης
TV=Θερμική βαλβίδα ασφαλείας  
     

Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΒΡΥΣΩΝ ΜΠΑΤΑΡΙΩΝ

Σας ενημερώνουμε ότι διαθέτουμε ανταλλακτικούς μηχανισμούς για βρύσες μπαταρίες.
Για να τους δείτε με τις τιμές τους πατήστε εδώ.