Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

ΣΩΛΗΝΕΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ VALSIR

 Σωλήνες & εξαρτήματα αποχέτευσης από αυτοσβενόμενο πολυπροπυλένιο

Οι σωλήνες και τα εξαρτήματα του οίκου Valsir μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα συστήματα αποχέτευσης και υδρορροών σε οικιακά και βιομηχανικά κτίρια. 

Τα εν ισχύ πρότυπα ορίζουν τη χρήση των σωλήνων πολυπροπυλενίου για: 
α) Εκκένωση βρώμικου νερού, χαμηλής και υψηλής θερμοκρασίας (μέγιστη συνεχή 95°C). 
β) Σωληνώσεις εξαερισμού με ένδειξη “Α”. 
γ) Συστήματα υδρορροών σε κτίρια. 
Το ευρωπαϊκό πρότυπο EN 1519 ορίζει επιπλέον ότι:
 – Σωλήνες που μαρκάρονται με το “B” προορίζονται για χρήση εντός ή εκτός κτιρίων και στήριξη στον τοίχο. 
– Σωλήνες που μαρκάρονται με “BD” προορίζονται για χρήση τόσο στο εσωτερικό των κτιρίων, όσο και κάτω από το έδαφος αλλά μέσα στα όρια του οικοπέδου. 
Υπάρχουν τρεις σειρές σωλήνων: S20, S16, S14, οι οποίες διαφοροποιούνται μεταξύ τους στο πάχος (η διάμετρος εί- ναι ίδια και για τις τρεις). Οι σωλήνες της σειράς S20 προορίζονται για χρήση εντός ή εκτός κτιρίων για στήριξη στον τοίχο και μαρκάρονται με το “B”. Ο οίκος Valsir διαθέτει σωλήνες της σειράς S20. Η σειρά αυτή σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να εγκατασταθεί κάτω από το έδαφος. Όλοι οι σωλήνες και τα εξαρτήματα που μαρκάρονται με BD μπορούν να εγκαθίστανται στο εσωτερικό ή να θάβονται στο έδαφος αλλά μέσα στα όρια του οικοπέδου. Σε αυτή την περίπτωση η διάμετρος του σωλήνα πρέπει να είναι ίση ή μεγαλύτερη των 75 mm


 Εγκατάσταση 

Ένα σύστημα αποχέτευσης πρέπει να μελετάται και να εγκαθίσταται με τρόπο τέτοιο που να επιτρέπει: 
• Εύκολη επισκευή σε όλα τα μέρη της εγκατάστασης. 
• Δυνατότητα επέκτασης του συστήματος και ευκολία σύνδεσης του με άλλα. 
Οι οριζόντιες σωληνώσεις πρέπει να είναι σε τέλεια ευθυγράμμιση. Τα κάθετα μέρη των σωληνώσεων πρέπει να είναι σε τέλεια ευθυγράμμιση με τον άξονα. Οι γωνίες 90Ο πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη σύνδεση οριζοντίων με καθέτους σωλήνες ενώ δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε ευθύγραμμα τμήματα. Οι συνδέσεις με τις κάθετες στήλες (κολώνες) πρέπει να εκτελούνται με εξαρτήματα με γωνία μικρότερη των 90 μοιρών. Στις περιπτώσεις που η διάμετρος του σωλήνα ποικίλει, πρέπει να χρησιμοποιούνται ομόκεντρες συστολές, έτσι ώστε η γραμμή του άξονα των σωλήνων να είναι ευθυγραμμισμένη. Οι αλλαγές κατεύθυνσης σε οριζόντιες και κάθετες εγκαταστάσεις πρέπει να είναι οι ελάχιστες δυνατές και να πραγματοποιούνται με καμπύλες μεγάλης ακτίνας, προκειμένου να αποφεύγονται η μείωση της ροής και άλλοι αρνητικοί παράγοντες. Τα τερματικά κάθετα τμήματα των κολόνων εκτός της οροφής του κτιρίου πρέπει να είναι το ελάχιστο 30 εκατοστά ή πάνω από 2 μέτρα, όταν ο γύρω χώρος χρησιμοποιείται από ανθρώπους. Η απόσταση του τερματικού εξαρτήματος της κάθετης στήλης έξω από το κτίριο θα πρέπει να απέχει από το κάθε παράθυρο τουλάχιστον 3 μέτρα και η απόσταση από το πάνω πρεβάζι του κάθε παραθύρου θα πρέπει να είναι πάνω από 60 εκατοστά. Τα εξαρτήματα ελέγχου ροής πρέπει να έχουν το ίδιο άνοιγμα με αυτό των σωληνώσεων μέχρι τη διάμετρο 110, ενώ για σωλήνες διαμέτρου μεγαλύτερης από 110, η διάμετρος πρέπει να είναι τουλάχιστον 110. Τα εξαρτήματα ελέγχου ροής πρέπει να τοποθετούνται στις ακόλουθες περιπτώσεις: 
• Στη βάση της κάθε κολόνας και στην αρχή κάθε κεντρικής στήλης. 
• Κάθε 15 μέτρα σωληνώσεων για διαμέτρους έως 110 και κάθε 30 μέτρα για μεγαλύτερες διαμέτρους. 
• Σε κάθε δύο ή παραπάνω διακλαδώσεις. 
Τα εξαρτήματα ελέγχου ροής πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμα και να υπάρχει αρκετός χώρος, έτσι ώστε να επιτρέπεται η χρήση εργαλείων για τον καθαρισμό.


Χρήση των σωλήνων και των εξαρτημάτων ΡΡ 

Όλα τα συστήματα αποχέτευσης, σε κτίρια με λίγους ή πολλούς ορόφους, μπορούν να κατασκευαστούν με τη χρήση σωλήνων και εξαρτημάτων PP. Το πολυπροπυλένιο επιλέγεται αντί άλλων υλικών για τους παρακάτω λόγους: 
• Πολύ εύκολο στην τοποθέτηση 
• Δεν απαιτείται ειδικός εξοπλισμός 
• Επιτρέπει τη γρήγορη τοποθέτηση, καθώς και εύκολη μεταφορά χάριν στο περιορισμένο βάρος 
• Προσφέρεται σε μια ευρεία γκάμα από ειδικά τεμάχια, όλα κουμπωτά, πράγμα που διευκολύνει κάθε είδους εγκατάσταση 
• Χαρακτηρίζεται από πολύ καλή αντίσταση στις χημικές ουσίες που βρίσκονται συνήθως στο νερό των αποχετεύσεων 
• Χάριν στην ομαλή εσωτερική επιφάνεια δεν επιτρέπει τη συγκέντρωση βακτηρίων ή βρομιάς, οπότε αποτρέπει το φράξιμο των σωληνώσεων 
• Δεν επηρεάζεται από επαγωγικά ρεύματα 
Για συστήματα αποχέτευσης εκτός κτιρίου και κάτω από το έδαφος, καθώς υπάρχει κίνδυνος διαρροών από πιθανή έλλειψη ευθυγράμμισης ή από συνήθεις κινήσεις του εδάφους (π.χ. σεισμούς), κρίνεται απαραίτητη η χρήση σωλήνων της σειράς S14 και S16. Για υπόγειες εγκαταστάσεις συνιστάται η δημιουργία ευθύγραμμων αυλακιών με τις ανάλογες καμπύλες, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι κατάλληλες γωνίες (15°, 30°, 45°, etc.). Στο δάπεδο στα αυλάκια πρέπει να τοποθετείται ένα στρώμα από τσιμέντο στο επίπεδο των θεμελίων με ανάλογα στηρίγματα για τους σωλήνες. Ο οίκος Valsir προσφέρει στη διάθεση των εγκαταστατών και των μελετητών, μια εξαιρετικά ευρεία γκάμα σωλήνων και εξαρτημάτων (πάνω από 800 είδη στον κατάλογο) αυτοσβενόμενου πολυπροπυλενίου καθώς και διάφορα εξαρτήματα: βαλβίδες, σιφώνια, εύκαμπτους σωλήνες και διάφορα εξαρτήματα για την ένωση σωλήνων PP με άλλα προεγκατεστημένα υλικά όπως PVC, χυτοσίδηρο, τσιμέντο και άλλα. Αυτή η μεγάλη γκάμα ειδών, παρέχει στον εγκαταστάτη πολλές δυνατότητες για την επίλυση και των πιο σύνθετων προβλημάτων.


 Μεταφορά και αποθήκευση 

Οι σωλήνες και τα εξαρτήματα αποχέτευσης από πολυπροπυλένιο είναι πολύ ανθεκτικά. Όμως, όπως και στα περισσότερα συστήματα, μία καλή εγκατάσταση μπορεί να διασφαλιστεί μεταξύ άλλων και με την προσεκτική μεταφορά και αποθήκευση. Καλό είναι, οι σωλήνες και τα εξαρτήματα να μεταφέρονται σε επίπεδη επιφάνεια χωρίς να πετάγονται, να χτυπιούνται και να γραντζουνιόνται. Προσοχή πρέπει να δίδεται επίσης στην εγκατάσταση για την αποφυγή, με την πάροδο του χρόνου, παραμόρφωσης των προϊόντων, από την τοποθέτηση μεγάλων φορτίων πάνω σε αυτά και την αποφυγή εισόδου χώματος, χαλικιών ή λάσπης που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πρόβλημα στα λαστιχένια δακτυλίδια μέσα στις συνδέσεις. Για την αποφυγή παραμορφώσεων των σωλήνων και εξαρτημάτων ( η οποία επηρεάζει τους στεγανωτικούς δακτυλίους και επομένως θέτει σε αμφιβολία τη στεγανότητα της εγκατάστασης), ειδικά σε περιπτώσεις παρατεταμένης αποθήκευσης, το μέγιστο ύψος στίβαξης των σωλήνων δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 1,7 μέτρα ανεξαρτήτως διαμέτρου. Σε ανοικτές αποθήκες όπου οι σωλήνες είναι εκτεθειμένοι στο φως του ήλιου, ο χρόνος αποθήκευσης δεν θα πρέπει να είναι πολύ μεγάλος (όχι πάνω από 18 μήνες).